Απλότητα και ευκρίνεια στον σχεδιασμό

 

1. Τα e-keimena στο κινητό μας!

responsive_layout

Ο ιστότοπος e-keimena σχεδιάστηκε για να μας διευκολύνει να προσεγγίσουμε τα κείμενα από τον ηλεκτρονικό  υπολογιστή, το tablet, ή το κινητό τηλέφωνο.

Οποιαδήποτε στιγμή!

Ο ευπροσάρμοστος σχεδιασμός (responsive layout) μάς επιτρέπει να αναζητήσουμε και να εντοπίσουμε εύκολα τα κείμενα που επιθυμούμε.

 

 2. Cleartype fonts (καθαρές γραμματοσειρές) 

cleartype_fontsClearType είναι μια τεχνολογία λογισμικού που αναπτύχθηκε από τη Microsoft, προκειμένου να βελτιώσει την αναγνωσιμότητα του κειμένου στις υπάρχουσες οθόνες LCD (υγρών κρυστάλλων), όπως οθόνες laptop και επίπεδες οθόνες.

Με την τεχνολογία ClearType, οι λέξεις στην οθόνη του υπολογιστή μας φαίνονται σχεδόν τόσο ευκρινείς και καθαρές όπως αυτές που εκτυπώνονται στο χαρτί.

Οι ερευνητές μελέτησαν ‒για περισσότερο από δύο χρόνια‒ θέματα που αφορούν τόσο την τυπογραφία και την ψυχολογία της ανάγνωσης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανάγνωση είναι μια μορφή αναγνώρισης προτύπων.

Οι άνθρωποι βυθίζονται στην ανάγνωση μόνο όταν η αναγνώριση λέξεων αποτελεί υποσυνείδητο έργο. Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση ο συνειδητός εγκέφαλος είναι ελεύθερος να διαβάσει το κείμενο με σκοπό να το κατανοήσει.

Αυτό που ανακαλύφθηκε είναι ότι η αναγνώριση λέξεων είναι υποσυνείδητη μόνο όταν ορισμένες τυπογραφικές ιδιότητες, όπως το σχήμα, το βάρος, ο τονισμός, και η απόσταση μεταξύ των γραμμάτων συνεργάζονται για να παρουσιάσουν τις λέξεις ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμες.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η επιλογή της γραμματοσειράς Times (serif) κρίθηκε απολύτως αναγκαία.

Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές ‒χωρίς να το συνειδητοποιούν‒ μπορούν να διαβάσουν ευκολότερα το κείμενο που τους δίνουμε για επεξεργασία.

 

Επιστροφή στα e-Κείμενα