Μικρογραφία κειμένου
Ώστε, λοιπόν, γι’ αυτό τα κείμενα (δοκίμια, άρθρα) του τάδε είναι ακατανόητα: επειδή οι θεματικές περίοδοι των παραγράφων του περιέχουν περισσότερες από μία και άσχετες μεταξύ τους κατευθυντήριες ιδέες. Ή γι’ αυτό δεν πείθει ο δείνα: διότι, παρ’ όλο που χρησιμοποιεί τεκμήρια, δεν τα σχολιάζει ούτε τα ερμηνεύει, με αποτέλεσμα να μη φαίνεται η σχέση που έχουν με τη γνώμη που θέλει να αποδείξει.
Το βιβλίο του Άρη Γιαβρή αποτελεί μια εμπεριστατωμένη και εξαιρετικά παρουσιασμένη απόδειξη του ότι η παράγραφος είναι δομικό στοιχείο, αλλά και μικρογραφία οποιουδήποτε κειμένου.
Αποτελεί, ως εκ τούτου, πολύτιμο εργαλείο στα χέρια οποιουδήποτε θέλει να γράφει σωστά, αλλά και να σχολιάζει με επιχειρήματα τα γραπτά των άλλων.
Οδηγίες ανάγνωσης
Το γεγονός ότι ο συγγραφέας είναι από το 1998 μέλος της International Reading Association [νέα ονομασία: International Literacy Association] αφήνει ευδιάκριτα τα ίχνη του στο ανά χείρας βιβλίο.
Δίνονται, λοιπόν, εδώ οδηγίες για το πώς θα επιτύχουμε να διαβάσει κάποιος "ευχάριστα και γρήγορα την παράγραφό μας και [...] να παρακολουθήσει τον τρόπο εξέλιξης της σκέψης μας", αλλά και για το πώς οι ισομήκεις περίοδοι μπορεί να κάνουν τον λόγο μας μονότονο και κουραστικό.
Πέρα από τα αναπόφευκτα μαθήματα ύφους, παραδίδονται και σύντομες συμβουλές πνευματικής εγρήγορσης, επιτακτικά αναγκαίας στις εποχές που ζούμε, τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας.
H Λειτουργία της Παραγράφου:
Σύντομες συμβουλές πνευματικής εγρήγορσης
Άρης Γιαβρής, Παράγραφος: H Δομή και η Λειτουργία της.
Εκδόσεις Κέδρος, 2005.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνιστά αναμφίβολα, για πολλούς από αυτούς που ασχολούνται συστηματικά με τον γραπτό λόγο, είτε ως γράφοντες είτε ως αναγιγνώσκοντες (και από αυτό γίνεται ήδη φανερό πως το κοινό του ξεπερνάει κατά πολύ τα χρονικά όρια της λυκειακής μαθητείας), ό, τι συνιστούν για τον κύριο Ιορδάνη, στον "Αρχοντοχωριάτη" του Μολιέρου, οι "αποκαλύψεις", εκ μέρους τού δασκάλου της φιλοσοφίας, περί του τρόπου της παραγωγής των φθόγγων στο στόμα του κάθε ανθρώπου: πηγή μεγάλης έκπληξης.
Η παρουσίαση στον Τύπο
Έτσι, υπάρχει ιδιαίτερη ενότητα αφιερωμένη στη διάκριση γνώμης και γεγονότος, μέσω ψηλαφητών γλωσσικών "λεπτομερειών", καθώς και ιδιαίτερη ενότητα για την "περιγραφή και την αφήγηση", όπου και λέγεται ότι οι αφηγήσεις μας "δεν αποδίδουν τόσο τα "ίδια" τα γεγονότα, όσο την ερμηνεία που δίνουμε εμείς σε αυτά".
Πρόκειται, εν τέλει, για ένα βιβλίο πλούσιο σε πληροφορίες, αλλά και προσεγμένο τυπογραφικά μέχρι κεραίας, που διαχειρίζεται το υλικό του με πρωτότυπο και ελκυστικό τρόπο.
--- Σταυρούλα Τσούπρου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/1/2006